1 Kasım 2015 Pazar

ŞAPKACIYLA MAYMUNLARIN MASALI


Züğürt Ağa- Oy Çalma Sahnesi


Oy sayma işindeydim, birden aklıma instagramda bugün gördüğüm Züğürt Ağa’daki meşhur sahne geldi. Şener Şen çocuklarıyız biz, çoğu filmini kaçar kez seyretmişizdir, kahkahalarla. Ama bugün idrak etti bir şey daha bende. Zaten memlekette olan biten bu vodvil- korku filmi karışımı “şey” bende idrakta tavan yaptırdı gibi geliyor bana. Onlardan bir tanesi de bu sabah yaşandı bünyemde.

Film sahnesini de ekledim bloğa, ama daha görür görmez hatırlayacak çoğunuz. Bu sahneye gülmek harikaydı… “Ha ha ha  memleketin haline bak, ha ha ha… “

Bu kez tam gülerken…

…aklıma bir hikaye geldi…

Bilirsiniz belki de.

Şapkacıyla maymunların hikayesi…Uzun hikayeyi hızlı anlatacağım…

Şapkacının biri bir gün şapkalarıyla ormanda uyuyakalır. Uyandığında ne görsün! Şapkaları maymunlar çalmış, hepsi bir ağacın tepesinde, vals, salsa allah ne verdiyse dans eder dururlar. Adam sinirle hepsine bağırır çağırırken, birden farkeder ki, adam ne yapıyorsa maymunlar da aynısını yapıyorlar. Bizimki uyanık, hemen kendi kafasındaki şapkayı sinirle yere fırlatır.  Taklitçi ibiş maymunlar da aynısını yapar ve hepsi şapkalarını yere fırlatır. Amcam memnun, şapkaları toparlar, maymunlara da el sallar. Taminim, bir kaç da hareket çeker, eller kollar rahat durmaz malum… Evine döner.

Günler, aylar,yıllar geçer. Adam her yerde gülerek bu hikayeyi anlatır, maymunlarla dalga geçerek. Çocukları da bu hikayeyle büyür, akıllı babalarıyla gurur duyarak.

Oğlu büyür, şapkacı olur babası gibi. O zaman fazla seçenek yok malum… Alır şapkaları, dolaşır sağda solda. Tabi masal bu, bir gün dalar ormana. Ve tahmin edeceğiniz üzere, dalar uykuya. Tarih tekerrürü sever, maymunlar gelir şapkaları araklar, ağaçlara çıkarlar. Delikanlı uyanır. Önce şaşırsa da, hemen gururla hikayeyi hatırlar..

Gerisi malum…

Eller kollar, tehdit savurmalar… Ve şapkayı yere fırlatmalar… Ama o ne! Maymunlar oralı olmaz. Oğlan çıldırır, şapkasını yerden alır alır fırlatır tekrar, tepine tepine… Maymunlar karşısında kıkır kıkır…

Delikanlı şaşkın…

Ve o an maymunlardan biri çıkar  der ki delikanlıya…

“Ne yani, bir tek senin baban mı anlattı sandın o hikayeyi?”

Tam 30 yıl olmuş o film yapılalı. 1985 imzalı..

Kimsenin paylaşamadığı o bir tek oya gülmüşüz 30 senedir. 30 sene öncesinde bize dokunmamış o oylar…

O hikayeye senelerce o oyları çalanlar da, çaldıranlar birlikte güldük muhtemelen…

Şimdi daha ustaca çalanlara ilham olurken, biz çaldıranlara pek bir ders vermemiş anlaşılan. Ben de dahil.


Maymunlara verdiği kadar…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder